Căutare!

duminică, 20 februarie 2011

Arta , arhitectura si traditiile populare romanesti

     Arta , arhitectura si traditiile populare romanesti se disting in europa prin marea lor originalitate si permanenta lor de-a lungul secolelor . diversitatea obiceiurilor si traditiilor pun in evidenta specificul etnografiei regionale: jocul u masti in Moldova , artizanat si dansuri populare in Oltenia , costume de sarbatoare in Transilvania, arta si cultura prelucrarii lemnului in Maramures , civilizatie pastorala in Muntii Apuseni . O sensibilitate artistica si umana comuna asigura unitatea acestor manifestari artistice.Popor calduros cu adevarat latin romanii dau cu usurinta frau liber voiuciunii si imaginatiei lor naturale cu ocazia sarbatorilor populare .
     Versurile cantecelor populare adesea improvizate confirma calitatile creatoare inascute ale romanului . Atat in creearea cat si in decorarea tinutei sale vestimentare a locuintei si a obiectelor din viata sa romanul dovedeste prin alegerea formelor si culorii un inalt simt estetic, unul dintre cele mai frumoase exemple este costumul traditional , purtat cu mandrie in marile ocazii si confectionat in mod artizanal , un altul ar fi ouale pictate de Pasti . Fie ca este vorba de sarbatori religioase sau evenimente importante din viata romanii exprima puternic viosenia lor, credinta in viata de apoi si legaturile stranse cu natura il fac pe taranul roman sa priveasca moartea cu seninatate .
     Practicarea religiei depaseste spatiul Bisericii pentru a se integra in viata de toate zilele , aces mod de viata ancestral exprima un comportament sociabil si plin de ospitabilitate profund inradacinat in sufletul romanesc .
     Locuinta taranseaca traditional romaneasca se incadreaza perfect civilizatiei carpatice a lemnului , folosit ca principal material de constructie si decoratie , pe de alta parte arhitectura traditional romaneasca insasi reprezentate de pridvoare deschise spre porti , porti inalte din lemn , interioare bogat decorate cu brodarii si tesaturi dovedeste atitudinea primitoare a romanilor .
     Simbol puternic al arihitecturii traditionale romanesti poarta inalta specifica Maramuresului sculptata cu maiestri in lemn asemenea unui arc de triumf prin care taranul roman isi arata maiestria semnifica pe departe cel mai puternic simbol al arhitecturii romanesti.






Delta Dunarii "Simbolul Romaniei"

    • Delta Dunarii
    Delta Dunarii este o vasta regiune de 679.000 ha din care fac parte 103.000 ha marine situata in locul unde cele trei brate ale Dunarii: Chilia , Sulina , Sfantul Gheorghe se varsa in Marea Neneasgra.
    Partial recunoscutaca rezervatie naturala din 1938 si declarata rezervatia biosferei in anul 1990 , Delta Dunarii asigura protecta a 300 de specii de pasari printre care cel mia raspandit este pelicanul , a peste 100 de specii de peste si a unei flore de tip tropical . Delta Dunarii poate fi parcursa cu vaporul de-a lungul celor 3 brate (Chilia , Sulina, Sfantul Gheorghe) dar majoritatea canalelor ce fac legatura intre lacuri sunt accesibile cu barca , mai ales pentru pescarii autohtoni .
      • Populatia
      Populatia deltei nu depaseste 6000 de locuitori , care traiesc in sate infiintate pe grinduri











      sâmbătă, 19 februarie 2011

      Naționala de fotbal a României

        
          Primele asociații sportive din România a fost înființate la mijlocul secolului al XIX-lea. Prima asociație s-a numit „Societatea de dare la semn” (înființată în timpul domniei lui Al. I. Cuza). În primii ani ai secolului al XX-lea s-au extins sporturi precum boxul, ciclismul și mai târziu jocurile de echipă.
          Primul meci de fotbal s-a jucat la Timișoara în 1902 iar în 1910 a fost înființat primul club de rugby în București. Doi ani mai târziu a fost înființată în capitală Federația Societăților Sportive din România, fiind urmată de înființarea Comitetului Olimpic Român în 1914. Prima instituție de învățământ superior în acest domeniu, Institutul Național de Educație Fizică, și-a deschis porțile în 1923. În perioada dintre cele două războaie mondiale sportivii români au obținut primele victorii în concursurile internaționale.
          Echipa natională de fotbal a României îsi începe activitatea prin meciul de la 8 iunie 1922 de la Belgrad, contra Iugoslaviei, scorul fiindu-ne favorabil cu 2-1. La 20 mai 1923 Comisia de Fotbal a FSSR (FederatiaSocietatilor Sportive din Romania) este admisă la Congresul de la Zürich ca membră a FIFA. În această calitate de membră a FIFA, România participă la Turneul Olimpic de Fotbal de la Jocurile Olimpice din 1924 desfășurate la Paris. Federația Română de Fotbal este membră fondatoare a UEFA în 1954. Din august 1990, FRF a devenit organ independent de conducere al mișcării fotbalistice din România, primul președinteSandu. ales fiind Mircea
          La nivel internațional, selecționata de fotbal a României a participat până acum la 7 Campionate MondialeCampionatul Mondial din Statele Unite, echipa României a reușit să ajungă până în sferturi, clasându-se atunci pe poziția 6 în clasamentul FIFA. Liderul generației de aur a fotbalului românesc este Gheorghe Hagi. În prezent, dintre fotbaliștii români celebri pot fi amintiți Adrian Mutu și Cristian Chivu. de Fotbal. Cele mai mari succese le-a înregistrat pe parcursul anilor '90. În 1994, la
          Cel mai cunoscut club de fotbal din România este Steaua București, care în 1986 a fost prima echipă din estul Europei și singura din România ce a câștigat Cupa Campionilor Europeni. De asemenea, în 1989 a mai jucat o finală a Cupei Campionilor Europeni. Altă echipă de succes din fotbalul românesc este DinamoBucurești care a jucat o semifinală a Cupei Campionilor Europeni în 1984 iar 1990 semifinala Cupei CupelorUEFA. Alte cluburi importante de fotbale sunt Rapid București, CFR 1907 Cluj-Napoca și FC Universitatea Craiova.



       
         


      joi, 17 februarie 2011

      Romania

          România este situată în sud estul Europei Centrale și la nordul Balcanilor.  
          Limba oficială este româna,singura limba de origine latina din europa de est. Crescuți în respectul tradițiilor religioase,românii sunt în majoritate ortodocși. 
           Minoritățile naționale cele mai importante sunt maghiarii și romii.Aproximativ de doua ori mai redus decat teritoriul Franței ,teritoriul României este tranversat de lanțul muntos al Carpaților care izvoraște o rețea hidrografica abundenta.Carpații au rămas un loc încarcat de mister in care castele , fortarețe si biserici pun în valoare frumusețea peisajelor.România are o deschidere de 245km la Marea Neagra si cei 1765km ai cursului inferior al Dunarii tranverseaza teritoriul românesc , "gurile" Dunarii alcatuiesc la estul țarii o forma de relief unica in Europa prin bogația florei și a faunei , Delta Dunarii. 
          Clima Romaniei este temperat-continentală moderată (cu influenţe oceanice, baltice sau pontice) în regiunile mai joase. Temperatura medie anuală peste 12°C în S, şi sub 0°C pe înălţimi. Precipitaţiile între 250-500 mm/an în Dobrogea şi cca. 1.500 mm/an în munţi.
           Bucureștiul capitala țarii face parte dintre cele 10 orașe europene cele mai populate , țara mai are alta șapte orașe mari de aproape 350 mii locuitori acestea sunt : Constanța , Iași , Timișoara , Cluj , Galați , Brașov , Craiova și alte douazeci și cinic de orase mijlocii de peste 100 mii locuitori . Satele romaniei care grupeaza 40% din populația țarii au ramas in mare parte autentice și perpetueaza tradițiile și obiceiurile stramoșești
            Mărturii ale artei populare românești , numeroase case țărănești au intrat de câțiva ani in circuitul rural european,diversitatea și armonia peisajelor , abundența monumentelor istorice și artistice ale țării , originalitatea folclorului , numeroasele stațiuni litorale,termale și alpine atrag un numar tot mai mare de călători
            Economia României total centralizată sub regimul comunist trece incă printr-o dificilă perioadă de tranziție , aceasta vizeaza ieșirea din perioada de recesiune și dezvoltarea unei economii de piață prin incurajarea privatizărilor și a investițiilor străine considerate incă insuficiente




      Capitala Europeana București

          Orașul București se înscrie printre cele mai populate și mai întinse capitale ale Europei , dezvoltarea sa demografică și extinderea geografică s-au produs în mod accelerat dupa cel de-al doilea razboi mondial cand țara dominant agricolă a fost angajată de către dictatura comunistă într-un proces de industrializare forțată.
          Orașul București are o istorie străveche teritoriul său fiind locuit înca din epoca bronzului.Totuși prima atestare scrisă a existenței orașului dateaza abia din 1459 , din timpul domniei voievodului Vlad Țepeș .
          Asezarea geografică a orașului care nu a fost niciodată înzestrată în evul mediu cu fortificații de piatră dezvoltându-se pe terenul plat și mlăstinos al câmpiei bărăganului a favorizat invaziile în special din partea turcilor .
         Începand cu prima jumătate a secolului XVI după înălțarea curții voievodale si a Bisericii Episcopale de către voievodul Mircea Ciobanul , orașul București a devenit capitala valahiei .
          Din acea epoca și pana la Razboiul de Independență din anul 1877 orașul și-a desfășurat istoria sub însemnul dominației otomane , străduțele înguste care s-au păstrat în unele cartiere vechi sunt o mărturie a acestei influențe orientale .
          Devenit in anul 1862 in urma principatelor moldova si tara romaneasca , capitala romaniei , bucurestiul va recunoaste luxul francez si o animatie urbana deosebita , in jurul palatului regal situat in centrul orasului apar dupa o serie de eficii construite de arhitectii fracezi , primele cladiri cu specific romanesc construite de arhitecti autohtoni in stil neoromanesc , noile curente isi vor gasi si ele locul in peisajul ubanistic al orasului .
          Uimitor prin numarul impresionant de biserici si manastiri,bucurestiul a fost devreme receptiv la cultura occidentala fiind prin nivelul de civilizatie al locuitorilor sai mai degraba prin aspectul sau urban mai apropiat de occident.
         Calitatea esentiala a orasului este vegetatia abundentă care acopera sub formă de parcuri si spatii verzi aproximativ 20% din suprafata sa. Denumirea de oras gradină este datorată parcurilor intinse cum ar fi Herastrău care se prelungeste printr-un superb muzeu etnografic in aer liber sau Cismigiul cu arterele sale plantate cu arbori ci si mici cartiere de vile care au păstrat gradini particulare . În împrejurimile bucurestiului întinsele paduri Baneasca , Snagov și Cernica adăpostesc o serie de vechi mănăstiri